@KTzone » 數碼 - 電腦用品 » 數碼 - 電腦硬件 » 有了電視卡還需要買好的顯示卡嗎?

2007-9-22 16:31 bearsosa
請問大大: 電視卡是否有顯示卡的作用呢?
我有了顯示卡
只是不想裝 怕吃了太多資源?
拖慢系統速度
但我想學習剪輯video 還有擷取電視畫面
請問買哪種電視卡比較好?

[glow=yellow,2]AMD Sempron 3600+
創見DDR2-800 1G Ram
GA-M61SME
WD 160G
Pioneer DVD-RW
ASUS EN7200 (未安裝)
[/glow]

2007-9-22 19:38 i553041
[quote]Originally posted by [i]bearsosa[/i] at 2007-9-22 04:31 PM:
請問大大: 電視卡是否有顯示卡的作用呢?
我有了顯示卡
只是不想裝 怕吃了太多資源?
拖慢系統速度
但我想學習剪輯video 還有擷取電視畫面
請問買哪種電視卡比較好?

[glow=yellow,2]AMD Sempron 3600+
創 ... [/quote]
不用再配一張太強的顯示卡了,我買果張電視卡,(最主要o係電腦睇電視o者)最平果種,啟視錄X100,($198),配我台P4,cheap雞Geforce 6200,好流暢!

啟視錄o係電視卡市場上係一隻幾出名o既牌子,有興趣你可以參考下!(當然你亦可以選擇其他牌子的電視卡,例如LifeView)
[url]http://www.compro.com.tw/[/url]

至於錄影電視節目,而家幾乎張張電視卡都可以了!(我果張$198蚊更加唔在講!)

剪輯Video,你可以用免費軟體Virtualdub:
[url]http://www.virtualdub.org/[/url]

2007-10-21 14:21 oiuyt9
显卡与电视卡不同,显卡不能当电视卡用,或者你说的是视频采集卡?

2007-10-24 22:43 lob146
想學習剪輯video 最好換u.....用amd 3600+ 仲要單核好吃力.....
display卡就唔洗買太勁...最好買drx10卡既低楷就得
drx10 D 睇片會令d....D邊會smooth D

頁: [1]