@KTzone » 數碼 - 電腦用品 » 數碼 - 電腦硬件 » "dvd+rw" 同"dvd-rw" (可重寫DVD光碟) 有咩區別?

2007-9-22 17:03 kannethk
"[color=Red]dvd+rw[/color]" 同"[color=Red]dvd-rw[/color]" (可重寫DVD光碟)   有咩區別?

2007-9-22 19:28 i553041
[quote]Originally posted by [i]kannethk[/i] at 2007-9-22 05:03 PM:
"[color=Red]dvd+rw[/color]" 同"[color=Red]dvd-rw[/color]" (可重寫DVD光碟)   有咩區別? [/quote]
其實差唔多,DVD-R格式係Pioneer公司於1997年開發,並獲得DVD Forum承認:
[url]http://www.dvdforum.org/forum.shtml[/url]
[b]DVD Forum's Mission

The DVD Forum is an international association of hardware manufacturers, software firms, content providers and other users of Digital Versatile Discs.

The Forum's purpose is to exchange and disseminate ideas and information about the DVD Format and its technical capabilities, improvements and innovations.
[/b]

而DVD+R格式為DVDRW聯盟
[url]http://www.dvdrw.com/[/url]
於2002年,由眾多國際性大公司所支持下開發,例如HP,Philips,DELL,YAMAHA等等,但DVD+R格式卻不被DVD Forum承認!

而家呢個年代,市面上九成九的DVD播放機,燒錄機,已經支援DVD+/-R碟了,所以你問兩者有咩區別,最主要就是開發公司及所用的技術不同吧!

而家最新的藍光光碟技術都有兩大開發陣營,一個係Blue-Ray Disc (由SONY及松下開發),另一係HDDVD(由TOSHIBA,NEC,SANYO開發)!

現時的DVD+/-R碟就有點像而家的藍光光碟陣營,由兩方分別使用唔同的技術開發!

說不定,三數年後,藍光光碟普及,就會有播放機及燒錄器同時支援Blue-Ray Disc同HDDVD兩種藍光光碟格式了!(就像現在的DVD播放機/燒錄器同時支援DVD+/-R碟一樣)

坊間傳言,(唔記得o係邊度聽番黎!)DVD-R碟對影音支援比較好,所以用DVD-R碟黎燒錄DVD電影會比較好,而DVD+R就對資料的保存能力強,所以用DVD+R碟保存DATA會好o的!

但我又唔係好覺係咁喎!

2007-9-26 02:43 wilson_batman
有人話DVD+可以燒完再加

2007-9-29 17:36 kannethk
[quote]Originally posted by [i]wilson_batman[/i] at 2007-9-26 02:43 AM:
有人話DVD+可以燒完再加 [/quote]
黃金Sales話 “ [color=Blue]+RW 可以自由加減檔案, 用法同hard disk一樣; -RW 就唔可以自由刪除/加檔案, 只支持一次燒錄,即使燒左1k既File都唔可以再加燒,唔要的話就要格式化[/color] ” 此話當真 ???

2007-9-30 21:29 i553041
[quote]Originally posted by [i]kannethk[/i] at 2007-9-29 05:36 PM:
黃金Sales話 “ [color=Blue]+RW 可以自由加減檔案, 用法同hard disk一樣; -RW 就唔可以自由刪除/加檔案, 只支持一次燒錄,即使燒左1k既File都唔可以再加燒,唔要的話就要格式化[/color] ” 此話當真  ... [/quote]
假的,現在的DVD+RW同DVD-RW,價錢相差真係一兩蚊左右,以常理推斷,如果DVD+RW真係有o的咁神奇o既功能,點會同DVD-RW價錢相差咁少?(甚至可以話無相差!)

唔果你唔信,想知道DVD+RW係咪真係咁「神奇」,而DVD-RW碟又係真係咁「差」!你比廿零蚊左右,各買一隻DVD+/-RW返屋企試下咪知囉!

能夠做到買返屋企就可以當硬碟咁用o既DVD,現在只有DVD-RAM,你去腦場睇下一隻DVD-RAM同一隻DVD+/-RW價錢相差幾遠吧!

我講過,如果要DVD+/-RW好似硬碟機咁,可以即時增/減資料,你可以用Nero推出的INCD程式,將DVD+/-RW格式化為INCD格式,才可以做到!

[ Last edited by i553041 on 2007-10-1 at 10:04 AM ]

頁: [1]